Mode door de jaren heen

19046 Views 0 Comment
Mode door de jaren heen

Mode door de jaren heen. Mode is super dynamisch en blijft continue veranderen. We zien coole trends weer terug komen of compleet nieuwe hypes opduiken. Vandaag in mijn fashion blog de mode trends door de jaren heen. Van de jaren ’20 tot nu!

pinterestDe jaren ‘20

In de jaren ’20 werd kleding voor het eerst echt belangrijk. Dit werden ook wel the roaring 20’s genoemd. Wanneer we aan vrouwen in de jaren ’20 denken, zien we allemaal mooie dames met korte bob-kapsels, luxe geborduurde jurken en ‘n sigaret op ‘n verlengstuk. Een belangrijke ontwikkeling in de jaren ’20 was de introductie van rayon kousen. Zwarte maillots werden vervangen door huidkleurige panty’s. Hierdoor werden de jurken en rokken ook een stuk korter, dit was vrouwelijker en erg sexy.

De jaren ‘30

De jaren ’30 kleding was op en top vrouwelijk. De nadruk bleef op de klassieke vrouwelijke vormen: lange, wijde rokken met een hoge taille. Er kwam een verschil tussen dagkleding en avondkleding. De kleding overdag werd steeds eenvoudiger, terwijl avondkleding erg chique was.

Mode door de jaren heen…
De jaren ‘40

In de jaren ’40 was het crisis door de oorlog. Mensen werden creatief met wat ze al hadden, daarnaast maakten mensen ook vaak hun eigen kleding. In deze periode werden pantalons voor het eerst door vrouwen gedragen en lippenstift werd voor veel vrouwen erg belangrijk. Op deze manier konden ze hun outfit gemakkelijk iets extra’s geven. Na de oorlog werd het voor vrouwen weer populair om zich vrouwelijker te kleden, door de collectie ‘New Look’ van Christian Dior. Die collectie bestond voornamelijk uit lange rokken en kleding met smalle tailles.

De jaren ‘50

Tijdens de jaren ’50 werden de jurken voor de vrouwen erg handig en gemakkelijk draagbaar, maar ze waren nog steeds erg mooi. Voor sociale events droegen de dames vaak cocktailjurken en vrouwen hadden Marilyn_Monroe_in_1952buiten altijd een hoed op en handschoenen aan. Ook ontstonden er schoenen met hogere hakken, punt-bh’s en jarretels om het figuur van de vrouw mooier uit te laten komen. In tegenstelling tot deze ultra vrouwelijke look begonnen vrouwen in deze periode ook steeds vaker broeken te dragen. Meisjes droegen graag felgekleurde cirkel rokken en truien.

De jaren ‘60

Ook wel the swinging 60’s genoemd. Pas aan het eind van de jaren ’60 kwam er een verandering. Vrouwenkleding werd steeds mannelijker en mannenkleding werd steeds vrouwelijker. Mode door de jaren heen blijft veranderen. Mannen kregen steeds strakkere broeken. Vrouwen daarentegen waren niet meer bang om zichzelf te laten zien en de rokjes werden dan ook steeds korter. Felle kleuren waren ontzettend populair en vrouwen droegen vooral tunieken.

pinterest 70De jaren ‘70

Dit was pas een tijd! Overal zag je felle kleuren en zowel mannen als vrouwen droegen de strakste en wijdste broeken met plateauzolen. Half jaren ’70 was het erg populair voor vrouwen om hoog uitgesneden laarzen te dragen. Eind jaren ’70 droeg iedereen broekpakken en trainingspakken. Aan het einde van de jaren ’70 begon iedereen weer neutrale kleuren te dragen, zoals donkergroen, bruin, grijs en zwart.

De jaren ‘80

Half jaren ’80 begonnen de felle kleuren weer terug te komen en iedereen had bizarre accessoires. Felgekleurde armbanden, zonnebrillen en enorme oorbellen. De haren werden allemaal opgestoken of getoupeerd en iedereen had erg veel make up op.

De jaren ‘90

De kleuren uit de jaren ’80 waren in de jaren ’90 nog niet verdwenen. Begin jaren ’90 ontstond ook de ‘grunge’-periode. Later in de jaren ’90 waaide deze trend weer over en maakte plaats voor de grote T-shirts en tweedehands overhemden. Daarnaast werd de leger print een trend en alle kleding was verkrijgbaar in spijkerstof.

wpid-Early-2000-Fashion-2015-2016-4

De jaren ‘00

Mode door de jaren heen komt steeds weer terug. Nu is de mode eigenlijk een soort samenvatting van de jaren ’60, ’70 en ’80. Leggings werden ontzettend veel gedragen, net zoals fel gekleurde trainingspakken en de legerprint was ook nog een tijd populair. Ook enorme ‘bling bling’ accessoires werden veel gedragen, gecombineerd met grote riemen en petjes. Vanaf 2006 werd de wijd-uitlopende broekspijp ingewisseld voor de skinny jeans. Ook werden tattoos in dit decennium steeds meer geaccepteerd en is het ‘stoer’ om ze te hebben.

Wil je meer weten over de historie van mode? Lees dan ook het artikel ‘Mode door de jaren heen’ in dit fashion blog!

Fotobronnen: foto 1: Pinterest, foto 2: Wikipedia, foto 3: Pinterest, foto 4: afashiony uitgelichte foto: Tumblr

 

0 Comments

Leave a Comment